Εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης στην παραλία της Καλαμαριάς

Εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης στην παραλία της Καλαμαριάς

Αρ. Πρωτ. 12700/08.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Τσιμέντα, μπάζα, σωροί σκουπιδιών, αυθαίρετα κτίσματα, πεσμένα συρματοπλέγματα και αλουμινοκατασκευές συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της παραλίας της Καλαμαριάς. Μια περιοχή, που θα έπρεπε να αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής των δημοτών και των επισκεπτών της Καλαμαριάς, καθώς και  περιοχή προσβάσιμη σε όλους, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο και καταπατημένο σκουπιδότοπο. Αρκεί μόνο μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της εγκατάλειψης και της παρακμής.

Η προνομιακή θέση της πόλης μάλλον δεν συγκινεί τους αρμοδίους, με αποτέλεσμα οι συνέπειες αυτής της εικόνας να είναι ορατές στους απλούς πολίτες. Μια παραλία 5,5 χιλιομέτρων περιφραγμένη με εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα, παράγκες και αλουμινοκατασκευές απωθεί τον απλό επισκέπτη. Η περιοχή είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη και είναι επιτακτική ανάγκη των κατοίκων της, αλλά και του συνόλου των φορέων, η αξιοποίησή της και η μετατροπή της σε έναν ευχάριστο τόπο, σε μια περιβαλλοντική ανάσα ανάπτυξης και πολιτισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μετατραπεί το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς από έναν απέραντο σκουπιδότοπο, σε μια περιοχή αναψυχής;